Welke vleeswaren op je brood?

Paté, salami of ham op je brood? Wat zijn de gezondere keuzes?

We weten het allemaal best wel: die schijf van vijf moet je vol krijgen op een dag.
Groentes zijn belangrijk en te veel bewerkte of vette producten zijn niet goed voor je. Maar een plakje worst op brood zo nu en dan moet kunnen, toch? Zeker weten, af en toe 😉
De vleeswaren die eindigen op -worst zijn juist wel degene die wij liever vermijden. Vanwege de hoge waardes van vetten en zout.

VLEESWAREN

We kunnen allemaal wel invullen dat het ene broodbeleg gezonder is dan het andere. Een broodje met hummus en rauwkost is een stuk voedzamer dan een boterham met hagelslag. Maar hoe zit dat eigenlijk met vleeswaren?

De Consumentenbond deed onderzoek naar hoe gezond verschillende vleeswaren zijn en stuitte op een vervelende conclusie. Allereerst bleek dat geen enkele van de zestien geteste worsten een voldoende wist te behalen in de test. Worst op brood is dus nooit écht een supergezonde optie. Toch zijn er onderling wel verschillen.

GELDERSE WORST

Uit de test bleek namelijk vooral dat Gelderse worst een erg ongezonde keuze is. Dat komt door het hoge vet- en zoutgehalte. 100 gram Gelderse worst bevat gemiddeld 28 gram vet, waarvan 10 gram (ongezonde) verzadigde vetten.

Misschien zegt dat je niet zoveel, maar laten we het in perspectief plaatsen. Gelderse worst bevat hiermee namelijk vijf keer meer verzadigde vetten dan kipfilet en zelfs tien keer meer dan in schouderham.

SMEERLEVERWORST

Ook smeerleverworst kwam alles behalve goed uit de test. Ondanks het feit dat deze worst ijzer en vitamine D en B bevat, zit ook hier een boel zout en verzadigd vet in. Daarbij zit er veel vitamine A in deze soort worst. Te veel vitamine A is schadelijk voor de gezondheid, zeker die van kinderen. De Consumentenbond raadt dan ook aan je (klein)kind niet vaker dan eens per week een broodje smeerworst te geven.

MAGERE VLEESWAREN

Zijn er dan ook vleeswaren die je beter wel kunt nemen? Relatief gezien kwamen achterham, kalkoenfilet, rosbief, runderrookvlees en kipfilet als magerste uit de test. Alsnog zitten er veel zouten en (onverzadigde) vetten in deze vleeswaren, maar vaak minder dan in de hierboven genoemde soorten. Handig om te weten;)

Hulp nodig bij het samenstellen van een gevarieerd eetprogramma?
Wij helpen je graag met onze handige voedingsapp maak jij in een handomdraai een lekkere maaltijd!

 

 

 

DOE WAT WERKT VOOR JOU, GEWOON GEZOND AFVALLEN!

Voedingsadvies op maat

Kies een traject wat bij jou past.

Maak een gratis adviesafspraak!

6 + 13 =